Artikkeli: Terälahti kasvaa piilossa

23.4.2024


Tampereen Terälahden alueelle on viimeisen viiden vuoden aikana valmistunut paljon uusia rakennuksia. Rakentaminen on tapahtunut monelta huomaamatta, enimmäkseen rantojen suojissa. Koska kyse on lähinnä vapaa-ajan asunnoista, ne eivät näy myöskään asukastilastoissa. Viikonloppuinen vilinä kaupan parkkipaikalla kuitenkin paljastaa, että väki ei ole ainakaan vähenemässä.

Tampereen kaupungin rakennusvalvonnan mukaan vuosina 2019–2023 on Terälahden ja Velaatan postinumeroalueille valmistunut yhteensä 45 uutta vapaa-ajan asuntoa. Kohteista 41 sijaitsee Terälahdessa ja 4 Velaatassa.


Lisää on myös rakenteilla, sillä uusia vapaa-ajan asuntojen rakennuslupahakemuksia on viimeisen kahden vuoden aikana jätetty 27 kappaletta. Alueella on noin 900 rakennettua rantayleiskaavan mukaista vapaa-ajan asuntoa, mutta rakennuspaikkoja on vielä 300 jäljellä eli tilaa riittää uusillekin mökinrakentajille. 

On siis täysin perusteltua pitää Terälahtea eräänlaisena Tampereen huvilakaupunginosana. Alueen vetovoima on helppo ymmärtää: hulppeat Näsijärven rantamaisemat, kumpuilevat pellot, lyhyt matka ja bussiyhteydet Tampereelle sekä kattava valokuituverkko esimerkiksi etätöitä varten. Alueen palvelut kuten kauppa, kahvila, parturi-kampaamo ja kirjasto helpottavat pidempiaikaista oleskelua, eikä kaupunkiin ole pakko lähteä ollenkaan.

Alueen vapaa-ajan asukkaat tuntuvat tulevan keväällä entistä aikaisemmin ja viipyvän pidempään syksyisin, osa viihtyy lähes vuoden ympäri. Suurin osa uusista lomarakennuksista onkin varsin hyvin varusteltuja ja ympärivuotiseen käyttöön soveltuvia. Tämä helpottaa myös rakennuksen muuttamista myöhemmin vakituiseen asumiseen, mikäli kaavoitus sen mahdollistaa. Joukkoon mahtuu toki myös perinteisempiä kesäasuntoja, joilla ihmiset nauttivat ympäröivästä luonnosta ja mökkielämästä ilman ylimääräisiä mukavuuksia.

Paikallisena kyläyhdistyksenä seuraamme kehitystä mielenkiinnolla, ja toivotamme kaikki uudet vapaa-ajan asukkaat tervetulleiksi Terälahteen.

Terälahden Seutu ry.